Kam na běžky? 10 tipů na úžasné stopy

Běžky buď milujete nebo nesnášíte. Přepokládáme, že patříte do první skupiny a zajímá vás, kam na běžky, abyste si užili dlouhé zasněžené běžkové tratě, které jsou obklopené nádhernou přírodou a zažili tak parádní výlet a sport v jednom. Ukážeme vám prověřená místa, kam na běžky, tak vsaďte na jistotu a vyražte.

Prohlédněte si také článek: 15 tipů na nejlepší sjezdovky v Česku

Skvělý výlet na běžkách si samozřejmě nejlépe užijete na dobře připravených běžkách.  

1. Trasa Jizerské padesátky (Jizerské hory, severní Čechy) - mapy

Trasa: Bedřichov, Nová Louka, Kristiánov, Rozmezí, Na Knajpě, Hraniční, Jizerka, Smědava, Čihadla, Hřebínek, Bedřichov

Přemýšlíte, kam na běžky a napadne vás Jizerská padesátka? To je opravdu krásná trať! Dá ale zabrat – ze samotného názvu je jasné, že měří 50 kilometrů a je proto vhodná spíše pro zkušené běžkaře. Trasa má tvar ležaté osmičky a dá se proto snadno rozdělit na dvě části. Běžkařští pohodáři tak mohou snadno projet polovinu trasy, která tam bude měřit cca 25 km. A ještě jeden tip: závod má naprosto fantastickou atmosféru a je pro každého účastníka nezapomenutelným zážitkem; pokud ale nejste právě v čele startovního pole, kvalita samotného běžkování je horší (zničené stopy, dav lidí atd.). Pokud vám tedy jde primárně o hezkou vyjížďku na běžkách, zkuste trasu Jizerské padesátky jindy než během závodního víkendu (tradičně se Jizerská 50 koná druhý víkend v Února).

Více info zde: https://jiz50.cz/

jiz50
 
 
2. Šumavská trasa I (Šumava, jižní Čechy) - mapy

Trasa: Modrava, Černá hora, pramen Vltavy, Kvilda, Modrava

Šumava je známý ráj běžkařů. Vděčí za to celkově vysoké poloze, která zaručuje dobré sněhové podmínky. Většina tras je velmi dobře upravována pro bruslení i klasiku. Jedna z nejhezčích tras  vede z Modravy přes vrchol Černé hory na Kvildu a zpět na Modravu. Po cestě minete také pramen Vltavy. Trasa měří přibližně 23 kilometrů, během kterých nejdříve vystoupáte na vrchol  Černé Hory a pak se příjemně svezete až na Kvildu – skvěle místo pro občerstvení a něco dobrého k snědku. Pokud toužíte po opravdu dechberoucí přírodě, kterou budete obklopeni, doporučujeme tuto lokalitu.

modrava 

3. Šumavská trasa II (Šumava, jižní Čechy) - mapy

Trasa: Modrava, Kvilda, Horská Kvilda, Modrava

Jak už jsme zmínili, na Šumavě je jedna z nejkrásnějších přírod, kterou u nás vůbec máme, a proto jsme do seznamu zařadili ještě jednu trasu z této lokality a rozhodli jsme se vám doporučit odtud další místo, kam na běžky. Tentokrát odběhnete skoro 21 kilometrů. Na Horské Kvildě doporučujeme zastavit u hotelu Rankl a dát si tam výborný oběd a dezert k tomu. Pokud jste začátečníci nebo sebou máte děti, vyberte si jen část trasy, třeba příjemnou rovinku mezi Kvildou a Horskou Kvildou, jejíž délka je 4,5 kilometrů.

sumava 2 

4. Krkonošská trasa I (Krkonoše, severní Čechy - mapy

Tahle běžkařská trať je sice kratší, ale v díky ostrému stoupání v úvodu se zadýchá i zkušený běžkař. Stoupání končí na Zlatém návrší u Vrbatovy boudy, kde se můžete za výkon odměnit. Dále k Labské boudě už je trasa příjemná. Zpátky poběžíte stejnou cestou jako tam.

vrbatka

5. Krkonošská trasa II (Krkonoše, severní Čechy) - mapy

Trasa: Harrachov, Čertova hora, Ručičky, Krakonošova snídaně, Mumlavský vodopád, Harrachov

Tato trasa potěší každého opravdového běžkařského nadšence. Pro usnadnění doporučujeme vyjet sedačkovou lanovkou na Čertovu horu a začít odsud. Stopa je velmi pestrá, a tak vám garantujeme, že si ji užijete.

Harachov 

6. Jizerská trasa (Jizerské hory, severní Čechy) - mapa

Trasa: Bedřichov, Nová Louka, Hřebínek, Pod Kristiánovem, Prezidentská chata, Bedřichov

Něco málo přes 19 kilometrů, nádherná příroda a přejezd hráze přehrady. Tato trasa záměrně končí na Prezidentské chatě. Velmi doporučujeme se zde zastavit a naobědvat se, vaří tu totiž báječně.

nova louka 

7. Krušnohorská trasa (Krušné hory, západní Čechy) - mapy

Trasa: Dlouhá louka, přehrada Fláje a zpět okruhem

I v Krušných horách najdete tratě pro běžky. Pokud se rozhodujete, kam na běžky a patříte spíše mezi začátečníky bez zkušeností nebo sebou máte děti a chcete, aby trasu zvládli v klidu a pohodě, zkuste tuhle - má 11,5 kilometrů v nenáročném terénu.

dlouha louka

8. Orlická trasa (Orlické hory, severovýchodní Čechy) - mapy

Trasa: Deštné, Masarykova chata, Velká Deštná, Deštné

Tato trasa, která měří 22,4 kilometrů, začíná v horské středisku Deštné v Orlických horách. Začíná stoupáním na známou Masarykovu chatu a pokračuje přes vrchol Velké Deštné, což je nejvyšší hora Orlických hor, která měří 1 116 m. Odsud se okruhem vrátíte zpět do Deštného. Oběd nebo večeři si dejte v restauraci Kozí chlívek.

 velka destna_1

9. Běžkařský lyžařský areál (Lomnice nad Popelkou, severní Čechy) - mapy

V areálu jsou k dispozici trasy různých délek – 2, 3, 4 a 5 km. Tyto trasy vedou po okolních loukách a polích. Není to nic pro nikoho, kdo se chce cítit svobodně, protože jste stále součástí areálu. Ale zase máte hodně tras na dosah.

lomnice 

10. Vysočina Arena (Nové Město na Moravě) - mapy

Pokud například trénujete na nějaký závod nebo chcete zkusit něco nového, vydejte se do Nového města a vyzkoušejte si speciálně vytvořené tratě a můžete si zkusit třeba i biatlon. Podrobné informace najdete na oficiálních stránkách.

 vysocina

 

Tohle je naše inspirace na to, kam na běžky. Doufáme, že si vyberete a užijete si parádní běžkování.