15 tipů na nejlepší sjezdovky v Rakousku

Sjezdovky v Rakousku patří k těm nejlepším, a tak není divu, že je každoročně navštěvuje spoustu lidí. Nejlepší skiareály, kvalitní sjezdovky a sníh, výborná úroveň hotelů i občerstvení, nejen to Rakousko nabízí. Jestli jste zkušenými lyžaři a chcete si užít to nejlepší, doporučujeme navštívit následující sjezdovky, které podle nás patří k těm nejlepším.

Hodnocení sjezdovek je subjektivní. Někdo miluje výzvu v podobě nejprudších černých sjezdovek, jiný si užívá široké mírné svahy. No a jiný je třeba nejraději úplně mimo sjezdovku.

My hledáme sjezdovky, které mají zajímavý profil, jsou dost široké, dobře obsloužené lanovkami a není na nich moc lidí. Tohle je náš výběr – nejlepší sjezdovky v Rakousku. Jako vždycky platí, že nejlépe si je užijete se správně připraveným vybavením.

1) Mittelberg – Pitztal - mapy

Rozhodně patří mezi nejlepší sjezdovky v Rakousku. Červená sjezdovka s číslem 36 je naše srdeční záležitost. Krásný široky svah, relativně mírný profil a většinou minimum lidí z ní dělá ideální sjezdovku pro milovníky čistokrevného carvingu. Poloha na ledovci navíc zaručuje dobré sněhové podmínky po celou sezónu. Doporučujeme jezdit jen v horní části a nastupovat do kabinky v mezistanici – místo se vždycky najde.

https://www.pitztal.com/en/

pitztal

2) Tiefenbach Gletscher – Sölden - mapy

Další ledovec v našem seznamu. Na tomto kopci se nespletete. Špičkových sjezdovek je zde hned několik. Náš favorit je modrá 38, kterou obsluhuje moderní kabinka. Na horní stanici se navíc můžete pokochat dechberoucím výhledem do údolí směrem na soudní Pitztal.

https://www.soelden.com/winter.html

solden

3) Sportgastein – Bad Gastein - mapy

Kopec Sportgastein obsluhuje jen jedna kabinová lanovka, přesto stojí na za návštěvu. Nejlepší svahy najdete v horní části – za nás doporučujeme hlavně modrou 81. Na kabinku můžete nastoupit v polovině a můžete tedy jezdit jen ty nejlepší horní pasáže. Snad jedinou nevýhodou je místní restaurace, která nepatří k nejlepším.

https://www.gastein.com/cz/aktivni/zimni/lyzarska-strediska/

gastein

4) Kitzsteinhorn – Kaprun - mapy

Další ledovec a další modrá sjezdovka na našem seznamu – tentokrát s příhodným číslem 1. Najdete ji v horní pasáži střediska. Tradičně byla obsluhována dvojí kotva, ale od roku 2017 můžete využít moderní kabinku (opět s nástupem v mezistanici). Sjezdovka je mimořádně široká, takže nijak nevadí ani častá vyšší koncentrace lidí.

https://www.kitzsteinhorn.at/cz

kitzstein

5) 12 Kogel – Saalbach - mapy

Fantastická modrá sjezdovka s číslem 30. Sjezdovka je místy trochu užší, ale nádherný profil a rozmanitost to bohatě vynahradí. Po cestě navíc narazíte na jednu z našich nejoblíbenějších hospod – Breitfuss Alm. Zkuste místní pečená žebra.

https://www.saalbach.com/en

Saalbach

6) Kirchberg – Kitzbühel - mapy

V tomto vyhlášeném středisku je skvělých sjezdovek celá řada, včetně legendárního Hahnenkammu. Pokud ale nejste zrovna sjezdařský závodník, máme pro vás jiný tip. Modrou sjezdovku s číslem 25, která vede do sousední vesničky Kirchberg. Nevýhodou je starší kabinová lanovka, která vás bude od lyžování trochu zdržovat.

https://www.kitzbuehel.com/en/

Kotzbuhel

7) Hochzillertal – Hochfügen - mapy

Sjezdovky v Rakousku patří k těm nejlepším, třeba jako Hochfugen. Je to podle nás nejlepší část celého Zillertallu. Obzvlášť rádi máme skoro 4 km dlouhou sjezdovku s číslem 13. Nese modré označení, ale nezklame ani příznivce prudších kopců. Nahoru vás sveze moderní osmisedačka, samozřejmě s vyhříváním.

https://www.hochzillertal.com/de/

Hochzillertal

8) Ischgl - mapy

Středisko proslavené mohutnými večírky a v poslední sezóně bohužel také jako centrum Covidu. My ho ale máme rádi hlavně kvůli špičkovému lyžování. Obzvlášť zábavná je červená sjezdovka s číslem 4, která začíná na vrchu Pardatschgrat a vede přímo ke spodní stanici v údolí. Díky severní orientaci je na ní skvělý povrch dlouho do odpoledne.

https://www.ischgl.com/en

ischgl

9) Black Scorpion – Silvretta Montafon - mapy

V ČR spíše méně známe středisko se pyšní řadou fantastických sjezdovek. Za nás je top černá sjezdovka s číslem 3 a příznačným názvem Black Scorpion. Jízda po vysokém horském hřebeni s nádherným výhledem do dvou údolí. Na kochání se přírodou ale moc času nebude, sjezd je docela náročný.

https://www.silvretta-montafon.at/en

Silvretta

10) Sankt Anton am Arlberg - mapy

Za nás jedno nejlepších středisek v Rakousku vůbec. Mimo jiné díky naprosto mimořádné modré jízdě. Užijete si ji zkombinováním několika navazujících sjezdovek – 59, 56, 55 a 50. Celkem téměř 5 km dlouhá jízda je opravdový požitek.

https://www.stantonamarlberg.com/en

Sankt Anton

11) Stubai - mapy

Na Stubai dokončili v roce 2019 instalaci nové kabiny, která vás rychle a pohodlně vyveze z údolí až na vrcholové partie ledovce. Máme tady hned dvě milované sjezdovky – modrá 10 a červená 11. Obě začínají na stejném místě na vrchu 6-ti sedačkové lanovky s nádherným výhledem.

https://www.stubaier-gletscher.com/cs/

stubai

12) Mölltall - mapy

Menší ledovec, který má stejné vlastníky jako nejznámější český skiareál – Špindlerův mlýn. Nejlépe uděláte, když se spustíte z 3122 m vysokého vrcholu po modré sjezdovce číslo 3 a jízdu natáhnete po sjezdovce číslo 5 až k jezeru ve výšce 2417 m.

https://www.moelltaler-gletscher.at/

Molltall

13) Rosshütte – Seefeld - mapy

Menší středisko, které nejde srovnat s jinými slavnými jmény v tomto seznamu. Je ale velmi dobře dostupné z ČR a my naprosto zbožňujeme místní modrou sjezdovku s číslem 6b. Užít si ji můžete i v rámci večerního lyžování, protože svah je v celé délce osvětlen.

https://www.seefeld.com/rosshuette/rosshuette-winter

Seefeld

14) Zell am See - mapy

Sedněte na lanovku Areitexpress a nechte se vyvézt z parkoviště ve výšce 760 m. n. m. až do 1900 m. n. m. Potom se spusťte dolů po modrých sjezdovkách 1, 2 a 3. Užijete si skvělou jízdu na mírném a širokém svahu. Až vám vyhládne, včele doporučujeme Clocknerhaus.

https://www.zellamsee-kaprun.com/cs

Zell am see

15) Serfaus – Fiss – Ladis - mapy

Poslední doporučení v našem seznamu je červená sjezdovka číslo 81 ve středisku Serfaus‑Fiss‑Ladis. Vede z vrchu Sattelkopf ve výšce 2320 m. n. m., na který se dostanete pohodlnou 6-ti sedačkovou lanovkou.

https://www.serfaus-fiss-ladis.at/cs

Seffaus

Vyražte na sjezdovky v Rakousku a užijte si ten největší luxus. Pokud si vyberete některou z našich doporučených sjezdovek, rozhodně nešlápnete vedle. Nezapomeňte, že největší práci udělá vybavení, které je důležitou součástí, bez něho vás nezachrání ani dobrá sjezdovka.