15 nejlepších skiareálů v Česku

Na internetu najdete celou řadu srovnání a hodnocení českých lyžařských středisek. Obvykle v nich najdete dobře známá jména, někdy překvapí nějaký nováček. Každý žebříček má různá kritéria hodnocení, na základě kterých se snaží dostat k objektivnímu výsledku a seřadit střediska od nejlepšího po nejhorší. To je ale velmi těžké, protože každý považuje za nejlepší střediska v Česku jiná a každý má jiné preference.

Naše tipy na nejlepší lyžařská střediska v Česku jsou proto subjektivní. Nemyslíme si totiž, že o tom, jak si užijete den svahu, vypovídá celková délka sjezdovek, kapacita lanovek, počet toalet a podobná kritéria. Mockrát jsme si užili celý den na jediném kopci a naopak nesčetněkrát jsme zažili zklamání ve věhlasných rezortech. Jistě víme jen to, že abyste si den na svahu užili a nevystavovali se zbytečnému riziku úrazu, potřebujete dobře připravené vybavení.

Tady je našich 15 tipů na nejlepší střediska v Česku. Nejedná se o žebříček s vítězi a poraženými, ale ať už si vyberete kterékoliv středisko, všude vás to bude bavit a jistíte, že každé místo má něco jiného do sebe.

1) Špindlerův mlýn

Špindl rozděluje. Jedni ho milují, druzí nenávidí. My si na místní pozlátko rozhodně nepotrpíme, ale lyžování tam zbožňujeme. V našem seznamu 15 tipů na nejlepší sjezdovky v Česku jsou hned dvě ve Skiareálu Špindlerův mlýn. Sjezdovky ve Špindlu jsou zkrátka super a služby se navíc neustále zlepšují. Špindl navíc jako první v Česku zavedl flexibilní ceny skipasů. Díky tomu máte šanci pořídit skipas předem za zvýhodněnou cenu. Více si můžete přečíst a zakoupit skipasy tady.

svaty petr

2) Pec pod Sněžkou

Pec je naše srdcovka. I přes stavební boom posledních let má Pec pod Sněžkou neopakovatelné kouzlo. Areál se také dále rozšije a služby se zlepšují. V Peci jsou nyní k dispozici dvě sedačkové lanovky a řada kotev. Na Jarovu je fajn osvětlené večerní lyžování.

Pec

3) Klínovec

Nejznámější krušnohorské středisko, které se v posledních letech nebývale rozrostlo. K dispozici je dohromady více než 30 km sjezdovek. Nahoru vás vyvezou 4 sedačkové lanovky a nespočet dalších vleků. Potěší i bezplatné parkování.

Klínovec-8

4) Deštné v Orlických Horách

Menší středisko s celkovou délkou sjezdovek necelých 6 km. K dispozici je ale celkem 6 vleků, což je na počet sjezdovek více než dost, a proto se zde méně tvoří fronty. Výhodou je relativně nízká cena skipasu, bezplatné parkování a sleva pro rodiny.

destne

5) Ještěd

Nesmí chybět na seznamu „nejlepší střediska v Česku“. Lyžařské středisko na libereckém Ještědu se totiž dynamicky rozvíjí. Na konci roku 2020 byla uvedena do provozu nová sjezdovka Skalka, díky které celková délka sjezdových tratí překonala 9 km. Vyvezou vás dvě dvousedačkové a jedna čtyřsedačková lanovka.

csm_1N8A2528_b4b0f3534f

6) Zadov

Menší lyžařské středisko na Šumavě má své kouzlo. Najdete zde celkem 7 sjezdovek o celkové délce 4,5 km, 2 lanovky a 5 vleků. Sjezdovky zde upravují víckrát za den a vždy i před večerním lyžováním.

zadov

7) Jánské lázně

Jánské lázně jsou sesterské středisko již zmíněné Pece pod Sněžkou. Propojení obou areálů je stále spíše teoretické, což ale vůbec nevadí, protože každé z nich nabízí skvělé lyžování. V Jánkách je k dispozici 9 vleků a 3 lanovky. Užívat si můžete téměř 17 km sjezdovek různé náročnosti.

janky

8) Ski Malá Úpa

Mini středisko, ale zato s úžasným charakterem. Nejlepší sjezdovka se nachází nad Pomezními boudami a je dlouhá lehce přes kilometr. Jedná se o krásný široký svah, kde jsou málokdy davy lidí. Radost vám udělá i skvělý ski bar pod sjezdovkou, který patří k nádherně zrekonstruované chatě Hradečance.

dsc_0213

9) Dolní Morava

Středně velké středisko na Králickém sněžníku, který nabízí celkem 10,4 kilometrů tratí složených z 8 sjezdovek. Středisko vyniká celou řadou doplňkových atrakcí, z nichž nejznámější je stezka korunami stromů.  

dolni morava

10) Lipno

Další středisko na Šumavě a další středisko ve stínu stezky korunami stromů. Celkem 11 sjezdovek s celkovou délkou 12 km dělá z tohoto areálu středně velké středisko. Máme rádi profil místních sjezdovek, kde si můžete užívat široké oblouky, na ty ale doporučujeme vyrazit spíše ve všední den.

lipno

11) Herlíkovice

Na Herlíkovice narazíte cestou do známějšího Špindlerova mlýna. Rozhodně neuděláte chybu, pokud zastavíte už tady. Najdete zde jednu z nejdelších sjezdovek v Česku, celkem 16 km sjezdovek a deset vleků. Pokud nemůžete svoje vybavení připravit u nás ve Snowlabu, dobře se o vás postarají v místním Vancl sportu.

herlikovice

12) Skiaréna Jizerky

Jedná se vlastně o 3 areály, které však nejsou nijak propojeny. Za nás je určitě nejlepší Tanvaldský Špičák s více než 8 km sjezdovek a 8 vleky. Příznivá je i cena skipasu.

ski-areal-tanvaldsky-spicak25

13) Skiareál Rokytnice nad Jizerou

Za nás další top české středisko. Vyniká zejména délkou sjezdových tratí, které jsou zde jedny z nejdelších v Česku. Celkem zde najdete více než 18 km sjezdovek a obslouží vás 12 vleků. Areál je navíc velmi rozmanitý a spokojení budete i s nabídkou doplňkových služeb. Cena je také přiměřená.

ski-areal-rokytnice-nad-jizerou-horni-domky

14) Kouty nad Desnou

Celková délka sjezdovek 11,5 km dělá z Koutů největší areál na Moravě. Pyšnit se může rovněž nejdelší sjezdovkou na Moravě. Všechny sjezdovky jsou dost široké a mají příjemný pravidelný profil. Lyžovat zde můžete za příznivou cenu.

kouty_nad_desnou_13_1_2016_375811

15) Harrachov

Harrachov je sice známý spíše skokanskými můstky, nabízí ale také velmi dobou nabídku lyžování. Najdete zde 7 sjezdovek s celkovou délkou téměř 8 km. Jednotlivé sjezdovky však vynikají svojí délkou – nejdelší z nich má délku skoro 2,5 km.

harachov

Lyžařských rezortů je u nás mnoho a tohle jsou nejlepší střediska v Česku podle nás. Každé má něco do sebe a ať už si vyberete kterékoliv, garantujeme vám, že budete spokojení. Pro bližší informace ohledně cen nebo ubytování si prohlédněte webové stránky jednotlivých středisek.