Kam na předsezónní lyžovačku a za kolik :-)

Kam na předsezónní lyžovačku a za kolik :-)

Léto už je definitivně minulostí a po loňské sezóně, která jakoby nebyla, se najde spousta natěšených milovníků zimních sportů, kteří se nemohou dočkat, až vyrazí za prvním sněhem. Patříte-li (stejně jako my) mezi ně, neměl by Vám uniknout následující přehled, kam o následujícím prodlouženém víkendu vyrazit… :-)

Tyrolské ledovce

Asi nejčastější volbou českých lyžařů jsou pro svoji dostupnost ledovce v Tyrolsku, které nabízí lyžování i skutečným nedočkavcům. V provozu jsou každoročně již od konce září / začátku října (Hintertux dokonce celoročně) a tu opravdovou zimní sezónu zahajují okolo 25. října. Při svižnější jízdě přes Německo (přes Mnichov) se na Stubai nebo Hintertux dostanete za něco málo přes pět hodin jízdy, což obvykle může trvat například i cesta do Beskyd :-). 

  1. Kaunertálský ledovec sahající do výšky 3112 metrů se vyznačuje jedním z nejvyhlášenějších snowparků v Eropě, jehož délka se blíží dvěma kilometrům a disponuje nepřeberným množstvím překážek. Za zmínku také stojí jedno z nejvýše položených parkovišť ve výšce 2750 m.n.m., na které se dostanete (za poplatek) autem po dechberoucí panoramatické silnici obklopené více než třemi desítkami třítisícovek. Od letošní sezóny 2021/2022 byla do provozu uvedena lanovka Weißseejochbahn a čeká na Vás více než 50 km perfektně upravených sjezdovek. 

Na Kaunertalu se letos lyžuje již od 29. září a sezóna bude oficiálně ukončena 5. června 2022.

Po celou sezónu platí jednotné jízdné - děti do 7 let zdarma, dospělí 55 EUR, senioři od 65 let a mladiství 15-18 let 46 EUR a děti do 14ti let 33 EUR za jednodenní skipas. 

zdroj: https://www.kaunertaler-gletscher.at

  1. S nadmořskou výškou 3440 m. n. m. je Pitztalský ledovec nejvyšším tyrolským ledovcem. Mezi největší highlighty tohoto střediska patří perfektní lyžařské podmínky po velkou část sezóny a vůbec první Ski Touring Park v Tyrolsku, který disponuje trasami ve třech stupních obtížnosti. Zajímavostí je také nejvýše položená kavárna v Rakousku, po jejímž navštívení na vás budou čekat perfektně připravené sjezdovky, jejichž valná většina je situována v nadmořské výšce nad 2000 m.n.m.

Na Piztalu byla letos zahájena sezóna již 18. září a ukončena bude 8. května 2022.

Ceny jsou stejné jako v Kaunertalu, tj. dospělí 55 EUR, senioři od 65 let a mladiství 15-18 let 46 EUR a děti do 14ti let 33 EUR za jednodenní skipas.

zdroj: https://www.pitztal.com

  1. Dalším ledovcovým střediskem v Tyrolsku, které se může pochlubit obrovskou nabídkou sjezdovek pro všechny skupiny lyžařů, je ötztalský Sölden. Sölden je díky svým sněhovým podmínkám každoročním dějištěm prvního podniku světového poháru v alpském lyžování a je oblíbený zejména pro svoji nízkou koncentraci lyžařů na svazích. Zajímavostí stojící za návštěvu je pak muzeum Jamese Bonda s názvem 007 Elements nebo 3 vyhlídkové plošiny na 3 nejvyšších vrcholech střediska pyšnících se výškou přes 3000 m.n.m.

V Söldenu začala zimní sezóna 10. října a končit bude 8. května 2022.

Na rozdíl od ostatních středisek Sölden cenově odlišuje jednotlivé části sezóny, přičemž ceny začínají na 45 EUR za denní skipass pro dospělou osobu (jarní sezóna) a dosahují až 64 EUR za den lyžování v hlavní sezóně. Kompletní ceníky skipasů ke stažení zde >>.

Sölden zároveň jako jediné středisko nabízí slevu za on-line nákup skipasů a to až do výše 20%.

zdroj: https://www.soelden.com

  1. Ideální volbou pro rodiny s dětmi je ledovec Stubai, který je zároveň největším ledovcovým střediskem v Rakousku s 65ti kilometry sjezdovek. Pro rodiny s dětmi je připraven BIG Family Ski Camp s dětským světem, školkou a restaurací - po zábavném dni na svahu pak mohou společně zamířit na prohlídku ledové jeskyně Grotto. Pro milovníky freeridu je připraven proslulý snowpark Stubai ZOO, kde se každoročně jezdí FIS Freeski World Cup. Milovníci špičkové gastronomie si zároveň přijdou na své návštěvou restaurace Gault Millau. A to nejlepší na konec - děti do deseti let lyžují v doprovodu dospělé osoby ZDARMA!

Sezóna na Stubai byla oficiálně zahájena 10. října a trvat bude v případě příznivých sněhových podmínek do 7. května 2022.

Ceny jízdného jsou stejné po celou sezónu - tj. dospělí 53.50 EUR, mladiství 34.80 EUR, děti 26.80 EUR a senioři 42.80 EUR za celý den lyžování. Tyto ceny jsou však platné pouze pro držitele karty hosta, ostatní návštěvníci musí počítat s cca. 10% navýšením.

zdroj: https://www.stubaier-gletscher.com

  1. Skutečným unikátem mezi ledovcovými středisky je Hintertux, jelikož se jedná o jediné ledovcové středisko, které lze navštívit i v létě! V zimní sezóně si pak přijdou na své jak milovníci divoké jízdy v neupraveném terénu, tak mladí lyžaři a snowboardisti na trati plné klopených zatáček, vln a tunelů. Pozadu nezůstanou ani freestyleři, kterým je k dispozici Betterpark Hintertux. Po návratu ze svahu by si návštěvníci neměli nechat ujít návštěvu Nature’s Ice Palace, která nabízí výlet do nitra ledovce, ledové stalaktity, zamrzlé vodopády včetně závěrečné plavby po ledovcové řece. 

Hintertux funguje již od 9. října přičemž konec zimní sezóny je plánován na 13. května 2022.

Ceny jednodenních skipasů jsou neměnné po celou sezónu - děti do 5ti let zdarma, dospělí 59.50 EUR, děti 6-14 let 26.50 EUR a mladiství 15-18 let 47.50 EUR za jednodenní skipas. 

zdroj: https://www.hintertuxergletscher.at